källa :agria.se

4 vägar till en bra kontakt med din hund

Hur vill du som hundägare att din hund ska uppträda? Är det viktigare att den kan genomföra en platsliggning på en appellplan än att den kan sitta tyst vid din sida medan du pratar med grannen? För Eva Bodfäldt är svaret självklart – samspel i vardagen är nummer ett.

En kväll i mars samlas vi tio förväntansfulla hundägare för att höra Eva Bodfäldt prata om ”fyra vägar till bra kommunikation”. Eva börjar med att konstatera att i hundens värld går det egentligen inte att dela verkligheten som hon nu ska göra. Men för oss människor blir det lättare att fatta galoppen om hon ändå gör det.

– Enligt mitt sätt att se det handlar hundträning om att tänka ut vilka beteenden man vill ha hos sin hund och sedan fånga och belöna dessa, förklarar hon.

Skratta och lek med din hund

Eva frågar oss om vi brukar skrattar ihop med våra hundar och förklarar hur viktigt det är för kontakten att ha roligt med sin hund varje dag.
– På valpkurser får man lära sig att vara rolig för att fånga hundens intresse. Men ofta blir leken till ett slags åtgärdspaket vilket är synd, säger Eva.
Hon tar hundmöten på promenaden som exempel.
– Först när en mötande hund kommer i sikte och den egna hunden reagerar med att spänna upp sig och kanske föra oljud börjar matte eller husse vakna till liv.
Kanske åker favoritleksaken fram, och ägaren som tidigare strosat i sin egen värld, är plötsligt hundra procent engagerad i hunden.
– Givetvis kommer hunden att tycka situationen är rolig. Och har man otur kan hunden tolka leken i dessa situationer som en belöning av ett felbeteende, förklarar Eva.

Belöna spontan kontakt

– Det är därför som man bör leka med sin hund ofta och i alla tänkbara situationer. Det får hunden att tycka att matte och husse är spännande att hålla sig kring, säger Eva.
Hon förklarar hur lätt det är att fastna i ”tänket” att det är olika kommandon som ska styra relationen med hunden.
– Men om hunden insett att det är kring husse eller matte det händer saker slipper man många kommandon. Hunden blir naturligt intresserad att följa efter och hålla kontakt. Och då behöver inte ägaren kalla på sin hund eller beordra den att stanna i ett, säger Eva.
Att alltid belöna spontan kontakt är ett mycket bra sätt att få en följsam hund.
– Självklart ska det vara olika grader av belöning, poängterar Eva. När hunden vänder sig om på promenaden för att kolla om du är med räcker det kanske med ett lugnt verbalt ”bra”. Om hunden däremot bjussar på att i full fart springa emot dig och ta kontakt ska det resultera i jackpott.

Tjata inte

Men hur ska då hunden förstå hur vi vill att den ska uppföra sig? Eva tycker det bästa sättet att få en mer aktiv och självständig hund är att låta hunden själv klura ut vad vi vill.
– Om hunden får jobba för sin belöning och använda huvudet blir det också mindre tjat i kommunikationen mellan er.
Att vänta ut ett beteende och belöna när hunden spontant utför det är bästa sättet.
– Sen hänger du bara på ett kommando, säger Eva. Viktigt att tänka på är bara att kommandot ska komma när hunden utför handlingen, exempelvis slår ned rumpan i backen och sätter sig. Det ska inte upprepas 10 gånger innan hunden sätter sig.

Att aktivt träna passivitet

Det sista som Eva tar upp är något som låter så självklart när hon pratar om det men som ändå förbises av många hundägare, nämligen passivitetsträning. För handen på hjärtat vem prioriterar att bara vara med sin hund ute på promenaden när man kan träna inkallning, leta godis eller kasta leksaken?
– Passivitetsträning kan vara svårt men är viktigt. Det du ska träna på är att göra ingenting tillsammans med din hund, förklarar Eva.
Om hunden varvar upp, skäller, nafsar eller hoppar gäller det för matte eller husse att vara lugn och bestämd. Hon jämför passivitetsträningen med att gå till veterinären.
– Det är något som bara ska genomföras. Man varken ryter eller skäller utan är bara lugn och har tålamod.

Själva belöningen

Som i all hundträning gäller det att börja i lugna miljöer för att hunden ska ha en chans att förstå vad det är vi vill. Vad som också är viktigt att fundera över är - hur värdefull belöningen är för hunden?
– Är bara belöningen tillräckligt intressant kan man vänta ut de flesta beteenden. För mig spelar det då ingen roll om hunden tror att den bestämmer eftersom jag på köpet fått en lydig hund.
Eva säger att ett fint samspel vinner både hund och ägare på och vi som är där och lyssnar kan bara nicka instämmande.
– För mig är det magi när en hund visar att den bryr sig om mig och förstår vad jag vill. Det tycker jag är riktigt häftigt, avslutar Eva.

Susanna Martell

källa:agria.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0