Kaninmat - Vad äter kaninen?
Alla kaniner måste ha tillgång till friskt vatten. Detta ger du dem läggast genom att fästa en speciell flaska vid buren så att dem själva enkelt kan dricka ur den (detta vatten bör bytas varje dag!). Vattnet kan även serveras ur en vanlig skål.
Har du kaninen utomhus bör du ej ha en vattenflaska till kaninen under vintern eftersom flaskan då kan frysa. Under vintern kan du istället ha vattnet till kaninen i en skål, eftersom när vattnet i skålen fryser så kan kaninen gnaga eller slicka på vattnet, vilket den ofta också gör!
Kaninens basföda Kaninens basföda kan bestå utav tillexempel hö som du ger dem ungefär två gånger om dagen. Du kan också ge dem några grenar eller lite knäckebröd som dem kan tugga på. Pellets bör också ges till kaninen för att den ska få i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler, protein och fett. Detta bör dock ges i begränsade mängder. En dvärgkanin (dvärghare, hermelin, dvärgvädur) klarar sig med en bra sorts pellets på ¼-½ dl pellets om dagen (som man då ger kvällstid).
Fakta om bra pellets för kaninen
Pellets ska innehålla 10,3MJ energi och 80 % SRP (Smältbart råprotein) för att vara ett bra pellets. Det står inte alltid på förpackningen, men då kan man fråga personal i butik. Pellets för häst och ko kan i många fall lämpa sig för även kanin. Kaninfoder som t.ex. rabbfor innehåller för mycket energi, protein och fett. Man kan blanda ut det med ett foder som innehåller mindre energi. Köper man sin kanin från en uppfödare, vilket såklart rekommenderas, dels då personal på djuraffärer sällan är lika bra experter på ett specifikt djur, och dels för att man då verkligen vet vart kaninen kommer ifrån (djur i djuraffärer kan ofta komma från andra länder!) så kan man prata med sin uppfödare om vilket foder kaninen är van vid och vad man ska ge. Många uppfödare säljer sedan också foder till sina kaninköpare. Foderblandningar i djuraffären ser roliga ut men innehåller oftast mest bara socker och tillsatser och är ett rent slöseri med pengar, som att mata sitt djur med godis varje dag. Fetman kommer som ett brev på posten.
Många ger sin kanin för mycket grönsaker.
Grönsaker är bra för kaninen, men i för stora mängder kan dem bli dåliga i magen (diare är vanligaste dödsorsaken för kaniner). Ge därför inte grönsaker till kaninen för ofta! Även växter såsom maskrosblad och liknande kan ge samma effekt som vanliga grönsaker.
Ge aldrig blöt mat eller iskallt vatten till ditt husdjur.
Detta kan göra att kaninen blir dålig! Saltsten/mineralsten är väldigt bra för deras tänder! Märker du att din kanin börjar bli tjock vilket är väldigt vanligt bland innekaniner, får du dock minska mängden mat tills den gått ner till normalstorlek igen.
Motion och tamhet för kaninen
Kaninen kan må väldigt bra att få rikligt med motion då den kan bli slö om man inte håller igång den. Ungefär 4-5 gånger i veckan under någon timme brukar vara mycket bra att vara ute för kaninerna!
Om du låter kaninen rasta sig genom att springa fritt inomhus så måste du tänka på att kaniner gärna gnager och tuggar på saker. Därför är det bra att när du har din kanin ute i hemmet bör du försök dölja sladdar och liknande om du vill att dina apparater ska fungera efter kaninen varit ute. Det finns plaströr som man kan köpa och ha runt sladdarna om man inte vill tejpa dem. Kaninen når väldigt högt om den står på sina bakben så placera ömtåliga saker högt upp dit den inte kan nå. Om kaninen sprungit mycket utomhus rekommenderar vi att du avmaskar din kanin emellanåt med medel som finns att köpa på ett vanligt apotek. Medel som tillexempel Axilur ska ges i 5 dagar (inte i 3 som det står på förpackningen). Behandlingen ska upprepas i 3 veckor för att man ska vara säker på att såväl mask som ägg har dött. Det finns ingen risk för överdosering! En del väljer att bygga en kaninhage i hemmet eller i trädgården. Detta är en bra ide, och för att kaninen inte ska smita ur hagen kan du använda dig utav kompostgaller. Det är enkelt att flytta runt och tar inte stor plats. Är du inte hemma under dagen kan du göra en liten hage av kompostgaller där kaninen kan springa ut och in från buren.
Kom ihåg att kaninens mat och vatten måste finnas i buren så den inte vänjer sig vid annat. Det kommer att ta ett tag innan kaninen lär sig gå på halt- och plastgolv. För att motverka så kaninen inte halkar runt innan den vant sig kan det vara bra att lägga någon slags filt eller liknande på golvet som den kan gå på.
Din kanin måste känna sig trygg!
Innan den blivit tam kan man ha den i knäet och gosa mer med den så den känner sig trygg med dig som ägare. De första dagarna behöver det vara lugnt i hemmet så kaninen inte blir rädd innan den hinner blir tam. Kaninens öron är känsliga så dra eller bär aldrig i dem.
Du kan träna din kanin till att bli rumsren genom att placera den i en toalettlåda med jämna mellanrum, så som man gör med tillexempel katter. Enklast är då att lägga i lite av kaninens avföring och kiss från buren då den förstår vad lådan är tillför snabbare. Du kan använda kutterspån som underlag i toalettlådan. Det har snabb uppsugningsförmåga. Skulle kaninen kissa på andra ställen än i lådan får man försöka placera lådan på en annan plats där kaninen har lättare för att hitta den. Rengör ordentligt, gärna med ättiksvatten på ställena där kaninen kissat utanför lådan. Kissar den på samma ställe igen kan du prova med att sätta dit ett stort föremål t.ex. blomma. Denna toalettlåda bör tömmas varje dag om man vill att kaninen ska fortsätta kissa i lådan och inte på andra ställen. Placera gärna lådan i ett hörn för det gillar kaniner bäst. Man kan även lära kaninen att gå i sele och bor man då i lägenhet kan man ta med den ut på kortare promenader på någon gräsmatta.